Forradalmi Forrás

Forradalmi Forrás

Nyári Egyetem 2.

2019. augusztus 16. - Forradalmi Forrás

2019 júliusában tartott a Forradalmi Forrás néven futó olvasói körünk nyári egyetemet. Az alábbi előadás Orbánék NERjét mint a félperifériális kapitalizmus eredményét vizsgálja.

Az alábbi pedig Cockshott & Cottrell páros Towards a New Socialism ("Az új szocializmus felé") c. könyvét mutatja be, amely a szocialista gazdaság lehetséges kibernetikai tervezéséről szól. Beszélgetés és vita követi.

----
Csatlakoznál az olvasói körünkhöz? Írj ránk Facebookon, vagy a forradalmiforras@gmail.com címen

A bejegyzés trackback címe:

https://forradalmiforras.blog.hu/api/trackback/id/tr215012884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kintornas 2019.08.17. 11:52:35

Nem rossz. Néhány dolgot tovább kellene gondolni! Le kellene válni a prop-ról.

Most csak 3 dologra térek ki:

1. "Félperiféria": -- teljesen az, "de fél".

2. 'Középosztály": -- ezt egy jobb korban úgy nevezték hogy: naplopók és burzsoák. Itt, a periférián ennek a tömegét mindig is az "értelmiség" -- magyarán az arrogáns, diplomával felvértezett sötét bunkó -- adta. -- Így alakul ki újra és újra a mandarinok diktatúrája --- ahogy Mao nevezte. Tehát a nosztYferkók és toroczkaYlászlók világa.

3. Nem "szétestek az államszocialista rendszerek", hanem szétszabotálta (Csenobil, Bős-Nagymaros) és felszámolta (IMF, ktv.) őket a korabeli értelmiség. (Finoman fogalmazva. -- Az Acélember halála után ez módjukban állt.) Tették mindezt azért, hogy mint megfizethetetlen géniuszok és kibaszott fenegyerekek tobzódhassanak a tömegnyomor tetején. A rendszerváltás dátuma nem a rituális 89.10.23,, hanem 1987 július 1.-je: Az adóhivatal (akkori nevén: APEH) megkreálása. Ez volt az 1. olyan országos mértékű műintézmény, ahol 1945 óta ismét többet kerestek az irodamókusok az effektív dolgozóknál. Ezzel legálisan is összeállt a siserehad és megkezdte tobzódását a tömegnyomor tetején.

Senki ne számítson semmilyen népszerűségre mindaddig, amíg a restauráció igazi haszonélvezőit, azaz a rezsim letéteményesét nem nevezi meg!

nandras1951 2019.08.17. 21:09:07

@kintornas:

Ad 1. Elég primitíven plagizáltad a nyavalyás értelmiségi Gábor Andort. Ő ugyanis azt írta, hogy Horthy rendszere "félfasizmus, mert ugyan egészen az, de fél" A félperiféria viszont egy tudományos fogalom, ami a centrum és a periféria között van, és így a centrum felé perifériás (tkp. gyarmati) vonásokat mutat, a periféria felé viszont centrum (azaz tkp. gyarmatosító) vonásokat. Hogy a félperiféria valójában periféria lenne, amely azonban fél (vagyis meg van ijedve) - nos ennek se füle, se farka - amolyan igazi Kintornas-böffenet.

Ad 2. A "középosztály" egy háztartás-statisztikai szakkifejezés, ami azokat a háztartásokat öleli fel, amelyek jövedelme közepes nagyságú. Precízebben, ha a háztartásokat a növekvő jövedelmük alapján sorba állítják és ezt a sort öt (pontosabb elemzéseknél tíz) egyenlő számú csoportra osztják, akkor a legalacsonyabb jövedelmű ötöd az alsó osztály, a következő három háztartás-csoport alkotja a középosztályt (alsó, középső és felső középosztályok) és a legmagasabb jövedelmű háztartások alkotják a felső osztályt. Igen fontos mutató az alsó ötöd és a felső ötöd jövedelem-átlagainak aránya - ez a félperifériális országokban általában igen nagy, a centrum és a periféria esetében jóval kisebb. A középosztály fogalmát a polgári közgazdaságtan statisztikai fogalomból szociális fogalommá változtatta. S bár a marxista osztályfelfogás számára a középosztály nem társadalmi osztály-fogalom (mert annak alapja a termelési eszközökhöz való viszony), bizonyos szociális problémák elemzéséhez (például a fasizmus tömegbázisának elemzéséhez) a fogalmat a marxizmus is jól tudja használni. A középosztály a munkásosztály jobban fizetett részétől a kispolgárságon keresztül a középtőkésekig tató embercsoportokat fogja át. Természetesen ahhoz az "arrogáns, bunkó" blablához, amit Te előadtál semmi köze sincs. De hát miért is kellene ezt tudnia egy a saját bunkóságára oly mérhetetlenül büszke "prolinak"?!

Ad 3. Az előbbi ostobaságod természetes folyományaképpen nevezed a sztálinista--posztsztálinista Nomenklatúra tagjait (akik valóban a rendszerváltozásnak nevezett kapitalizmus-restauráció elindítói - nem 1987-ben, hanem legkésőbb 1985-ben -, motorjai, és haszonélvezői voltak) "értelmiségieknek". Ez a Te mocskos fixa-ideád, amivel sok-sok becsületes (sok esetben kommunista) értelmiségit sértesz meg a legundorítóbb kvázi-rasszista módon. Ez is az önkielégítés egyik módja - léteznek kevésbé undorítóbbak is.
süti beállítások módosítása